Betonnen pad aanleggen


Voor het aanleggen van een betonnen pad dient u eerst een bekisting maken. Graaf het te maken pad uit, als deze gelijk moet komen met het grondpeil.

Zet de maten uit met behulp van een waterpas, draad en planken voor de zijkanten. De planken moeten ongeveer 11.5 cm hoog en 1.8 cm dik zijn. Deze planken moeten op de kant geplaatst worden. De bekisting moet in de lengte zuiver waterpas komen te liggen.

Met een metselkoord kun je de waterpaslijn goed uitzetten. Voordat je het metselkoord uitzet moet je eerst een stel piketten (dit zijn paaltjes met een punt eraan) op maat in de grond plaatsen met behulp van een moker van circa 1500 gram zwaar.

Als je de piketten op de plaats heb staan kun je met het metselkoord en een plank de juiste hoogte bepalen. Zet nu de plank op de juiste hoogte met een spijker vast. Door je voet achter de piket te plaatsen voorkom je dat je met het vastslaan van de plank de piket los slaat.

Zet de planken aan beide zijde van het te maken pad. Breng tussen de planken een laag puin of kiezelstenen en stamp dit stevig aan. Plaats in de breedte om circa twee meter twee piketten en sla deze circa vier centimeter dieper dan de zijkanten.

Deze zijn ervoor om tijdens het storten van het pad een plank los er tegenaan te zetten, dit voorkomt dat de beton meteen wegloopt. Zaag nu een lat met een lengte dat 20 cm breder is dan het te maken pad. Deze lat gaan we gebruiken als reilat.

Maak nu het beton aan. Verhouding van het beton is: één deel cement, drie delen zand en zes delen grind. Meng de droge massa met behulp van een schop goed door elkaar. Voeg daarna water toe tot het een stugge massa wordt.

Schep het geheel tussen de bekisting en stamp het goed aan. Zet tegen de piketten in de breedte om de 2 meter een plank. Als er voldoende beton in het eerste gedeelte zit, kun je deze afreien met de reilat.

Trek met een harde handstoffer of bezem dwars op de looprichting strepen, zodat er een antisliplaag ontstaat. Laat het beton minstens een week drogen en trek dan de dwars tussen de bekistingsplanken geplaatste plankje omhoog.

Hierdoor heb je als vanzelf zogenaamde dilatatievoegen verkregen, die het mogelijk maken dat het beton vrij kan krimpen en uitzetten. Verwijder ook de bekisting aan de zijkant en breng zand aan tot aan de bovenkant van het betonpad.

Op deze manier heb je nu een betonnen pad aangelegd, bestaande uit betonstroken van ongeveer twee meter lang, en een tussenruimte ter dikte van circa twee centimeter. Als het bij het aanbrengen van het beton warm weer is, leg dan over het verse beton stukken plastic folie of natte jute zakken, zodat het te snel uitdrogen van het beton wordt voorkomen. Als het beton te snel droogt, kan het later gaan scheuren en verpulveren, iets wat u natuurlijk liever niet heeft bij uw net aangelegde betonnen pad.
Bekijk ook andere Adviesplaats sites:
Random tip:
Van Eyck houten shutters

Copyright © Ventura Connect Group BV 2021

Algemene voorwaarden - Disclaimer

Adviesplaats.nl
Het antwoord op al uw vragen
Klussen