Optische rookmelders

Optische rookmelders bevatten geen radioactieve bron en zijn daarom veiliger voor mens en milieu. Bovendien signaleren ze brand in woningen vaak net iets eerder dan de ionisatierookmelders.

Rookmelders geven een alarmsignaal af zodra ze rook signaleren. Hiermee wordt u gewaarschuwd voor brand en kunt u zo snel mogelijk maatregelen nemen.

Er zijn twee soorten rookmelders op de markt: ionisatierookmelders en optische rookmelders. De ionisatierookmelder wordt het meest verkocht. Ze zijn goedkoper dan de optische rookmelder, maar ze bevatten een radioactieve bron. De optische rookmelders bevatten geen radioactieve bron en zijn daarom veiliger voor mens en milieu. Bovendien signaleren ze brand in woningen vaak net iets eerder dan de ionisatierookmelders. Beide typen bestaan in een uitvoering met batterij of met lichtnetaansluiting.

Sinds 2002 is het gebruik van optische rookmelders met lichtnetaansluiting in nieuwbouwwoningen verplicht en per 31 december 2005 zal de verkoop van ionisatierookmelders aan huishoudens verboden worden.

Tips
Ionisatierookmelders kunt u na gebruik het beste inleveren bij de het afvaldepot van de gemeente. De gemeente zorgt ervoor dat ze verwerkt worden als radioactief afval. Optische rookmelders kunnen bij het gewone huisvuil. Ze bevatten geen schadelijke stoffen.

Optische- en ionisatierookmelders zien er bijna hetzelfde uit. Wilt u een optische rookmelder kopen, vertel dit dan expliciet aan de winkelier. Ionisatierookmelders zijn te herkennen omdat er op of in staat dat de melder een radioactieve stof bevat. Optische rookmelders zijn te koop bij de meeste doe-het-zelf zaken en beveiligingsbedrijven.

Direct uw Woning beveiligen voor Brand? Bestel uw producten bij HuisvanNU.nl
Bekijk ook andere Adviesplaats sites:
Random tip:
Van Eyck houten shutters

Copyright © Ventura Connect Group BV 2020

Algemene voorwaarden - Disclaimer

Adviesplaats.nl
Het antwoord op al uw vragen
Klussen