Deur afhangen


Voor het afhangen van een deur ben ik van een vlakke binnendeur uitgegaan.

Alvorens je begint met een nieuwe deur af te hangen, verwijder je eerst de oude deur en de scharnieren uit het kozijn. De oude slotplaat kun je het beste ook maar verwijderen.

Als het kozijn los in het metselwerk is gaan zitten, zet deze dan met kozijnpluggen 10 x 135 mm door het kozijn heen in de muur vast. Pak nu de nieuwe deur en schaaf deze pas voor de maat van het bestaande kozijn.

De afstand tussen de deur en de zijkanten en de bovenkant van het kozijn bedraagt 2 mm. Aan de onderkant mag de deur 3 mm vrij lopen van de onderdorpel.

Aan de zijkant van de deur, de slotzijde, moet de deur z.g. "arm" geschaafd worden, ca.2 mm. Arm schaven wil zeggen dat de deur vanaf de binnenzijde 2 mm smaller is dan aan de buitenzijde.

Als de deur op maat is kunnen we aan de scharnieren aanbrengen beginnen. We tekenen eerst de plaats waar de scharnieren moeten komen te zitten af met een potlood.

De afstand tussen de scharnierknoop (de ronde, holle "leden" waar in de scharnierpen steekt) en de deur moet steeds ca.2 mm bedragen, zodat tijdens het draaien de deur geen verf beschadigt.

Als je de plaats van de scharnieren bepaald hebt, hak je met een houtbeitel de ruimtes op diepte uit zodat het scharnier gelijk komt met het kozijnhout.

Voordat je de scharnieren in het kozijn vast schroeft moet er eerst grondverf in de uitsparingen komen. Zet nu met houtschroeven het scharnierblad vast. Plaats nu de deur in het kozijn.

Met kleine wiggen zet je de deur tijdelijk vast zodat het gemakkelijk is om op de deur de plaats van de scharnieren af te tekenen. Hak nu ook de uitsparingen in de deur uit. Doe ook hier grondverf op de uitsparingen.

Zet de scharnieren met een houtschroef in het midden van het scharnierblad vast. Nu is het nog mogelijk om tijdens het inhangen van de deur de scharnier met een hamer enigszins nog iets te verzetten.

Plaats de deur in de sponning en tik de scharnierpen gedeeltelijk in het scharnier. Sluit nu de deur en kijk of alles goed en recht zit. Indien dit het geval is kun je de andere schroeven in de scharnieren plaatsen en de scharnierpen verder op diepte slaan.

Plaats nu het slot en de deurkruk en werk het geheel af.

Bent u opzoek naar een vakman die deze klus voor u kan uitvoeren voor een scherpe prijs! KLIK HIER voor meer informatie.
Bekijk ook andere Adviesplaats sites:
Random tip:
Van Eyck houten shutters

Copyright © Ventura Connect Group BV 2020

Algemene voorwaarden - Disclaimer

Adviesplaats.nl
Het antwoord op al uw vragen
Klussen