Horraam plaatsen

MATERIAAL:

Vuren geschaafd 18 x 46 mm
Vuren geschaafd 8 x 18 mm
Horgaas
Houtlijm
Magneten 2 x
Houtschroeven 3.0 x 16 mm 16 x
Spijkers 1.5 x 20 mm

WERKOMSCHRIJVING:

Meet de binnenkant van het kozijn op, zowel de breedte als de hoogte. Teken op het hout de breedte en de lengte af en neem de opgemeten maat plus 2 centimeter.

Op deze manier komt de raamhor boven op het kozijn te liggen. Teken op alle uiteinde van het hout de breedte van het hout (46 mm) af. Zet op de zijkant van het hout een lijn op de helft van de dikte van het hout.

Op deze manier gaan we een halfhout verbinding maken. Zaag nu op de lijn de stukken hout in tot op de halve diepte.

De stukken die je verwijderen moet kun je het beste meerdere keren naast elkaar inzagen, op deze manier is het makkelijker om de uitkeping te verwijderen en het hout zal ook niet zo gemakkelijk verkeerd splijten.

Met een houtbeitel verwijder je het hout op alle 8 kanten. Indien nodig schuur je alle vlakken glad. Boor diagonaal op 4 kanten 2 gaten van 3 mm en verzink deze gaten gedeeltelijk met een verzinkboor. Strijk houtlijm tussen de verbindingen en druk de delen onderling op elkaar en zet deze vast met houtschroeven.

Neem het horgaas en zet het aan een kant vast met stoffeerders nagels. Trek het horgaas aan de andere kant aan en zet dit ook vast. Op deze wijze doe je hetzelfde met de 2 andere kanten.

Zaag de latjes in het verstek op maat. Zet de latjes bovenop de rand waar het horgaas vastgezet is, met spijkers vast. Werk het geheel af met een beits of lak. Monteer aan de zijkant van de hor de magneten en op het kozijn het ander gedeelte van de magneten. Plaats de raamhor op het kozijn en kijk of het voldoende afdicht.

Belangrijk is dat de hor wel gebeitst of geschilderd wordt, anders trek het hout in gebruik krom en scheluw.

Bekijk ook andere Adviesplaats sites:
Random tip:
Van Eyck houten shutters

Copyright © Ventura Connect Group BV 2020

Algemene voorwaarden - Disclaimer

Adviesplaats.nl
Het antwoord op al uw vragen
Klussen