Klemmende ramen en kozijnen

Bij klemmende ramen gaan we eerst bekijken waar het raam zicht vast loopt in het kozijn. Veel voorkomende gevallen is het raam verzakt en loopt dan onder op de onderdorpel van kozijn vast. Dit komt vaak voor als er in het raam dubbele beglazing is geplaatst.

Is dit het geval kijk dan eerst, aan de kant waar de scharnieren zitten, of er boven een grotere naad is ontstaan als onder. Het is mogelijk dat het scharnier is los geraakt of uitgesleten door het zwaardere gewicht van het dubbel glas.

Als het scharnier los is geraakt zet hem dan opnieuw vast met lagere houtschroeven. Is het scharnier uitgesleten vervang hem door een nieuw scharnier.

Is naar deze handeling de naad tussen het kozijn boven en het raam nog te groot hak dan het scharnier in het raam wat dieper in het raamhout.

Op deze manier wordt de naad weer kleiner. Wat tevens een goede oplossing is, om een extra scharnier onder het bovenste scharnier bij te plaatsen.

Zo voorkom je dat telkens het raam verzakt.Sluit op deze manier het raam nog niet goed en blijft het raam op de onderdorpel in het kozijn aanlopen, schaaf dan wat van het onderraam af.

Zorg dat er genoeg ruimte tussen het onderraam en de onderdorpel aanwezig is. Dit voorkomt dat het raam vooral in de winter onder vast vriest.

Ook loop je eerder de kans dat het raam voortdurend water van onder in het raam optrekt en eerder zal verrotten.
Controleer of het raam aan de bovenzijde en aan de zijkanten ca.2 mm ruimte heeft.

Bekijk ook andere Adviesplaats sites:
Random tip:
Van Eyck houten shutters

Copyright © Ventura Connect Group BV 2021

Algemene voorwaarden - Disclaimer

Adviesplaats.nl
Het antwoord op al uw vragen
Klussen